Τα πρώτα ορθοδοντικά προβλήματα εμφανίστηκαν πριν από 12.000 χρόνια

Στραβά δόντια… Πότε παρατηρήθηκαν τα πρώτα ορθοδοντικά προβλήματα; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE, κανένα ζώο στη φύση δεν είχε τα ορθοδοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία ανωμαλία που πρωτοεμφανίστηκε με την εφεύρεση της γεωργίας πριν από περίπου 12.000 χρόνια.

Οι ερευνητές για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, εξέτασαν τις σιαγόνες από 292 σκελετούς, ηλικίας 6 έως 28 χιλιάδων ετών, που προήλθαν από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Όπως διαπιστώθηκε, τα δόντια των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών ήταν λιγότερο συνωστισμένα και οι σιαγόνες τους είχαν καλύτερη σύγκλειση. Ταίριαζαν, δηλαδή, καλύτερα, όταν το στόμα έκλεινε.

Τα ορθοδοντικά προβλήματα, άρχισαν να εμφανίζονται κατά τη μετάβαση στη ζωή του γεωργού.

Αυτό συνέβη γιατί οι κυνηγοί έπρεπε να μασούν σκληρές τροφές, όπως οι ωμοί καρποί και το κρέας, ενώ το διατροφολόγιο των γεωργών, όπως και των σημερινών ανθρώπων, βασίζεται σε μαγειρεμένα, μαλακά τρόφιμα όπως τα σιτηρά και τα όσπρια.

Έτσι, η δίαιτα των γεωργών απαιτούσε λιγότερη μάσηση, κάτι που με τη σειρά του περιόρισε την ανάπτυξη της σιαγόνας, χωρίς όμως να μειώνει παράλληλα και το μέγεθος των δοντιών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα δόντια να γίνουν πιο συνωστισμένα και στραβά, κάτι που αύξησε και τον κίνδυνο ουλίτιδας.

Βέβαια, οι επιστήμονες εξηγούν ότι, ακόμη και σήμερα, η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να αποκτήσει το αρμονικό χαμόγελο των προϊστορικών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

Όπως, τέλος, υπενθυμίζουν οι ειδικοί, δεν είναι τυχαίο ότι τα ορθοδοντικά προβλήματα έχει χαρακτηριστεί «πάθηση του πολιτισμού».

Πηγή: www.onmed.gr