Διάσημοι με σιδεράκια! Τώρα και στην Ελλάδα!

Διάσημοι με σιδεράκια! Τώρα και στην Ελλάδα!

Φαίνεται πως το παράδειγμα των Tom Cruise, Cindy Crawford, Elle Macpherson, θέλησαν να ακολουθήσουν διάσημοι Έλληνες όπως η Βίκυ Καγιά και η Ράνια Θρασκιά και έβαλαν σιδεράκια σε μεγάλη ηλικία. Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότεροι ενήλικες επιχειρούν να διορθώσουν τη θέση των δοντιών τους σε μεγάλη ηλικία.

Σύμφωνα με τους ορθοδοντικούς παγκοσμίως ο λόγος που ολοένα και περισσότεροι ενήλικες προσφεύγουν στα σιδεράκια δεν είναι μόνο η αισθητική. Συχνά είναι και λειτουργικοί οι λόγοι που τους οδηγούν στην απόφαση αυτή. Η μη σωστή επαφή των δοντιών μεταξύ άνω και κάτω γνάθου ή μεταξύ δοντιών της ίδιας γνάθου οδηγεί σε ανεπαρκές βούρτσισμα και αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και παθήσεων των ούλων ή σε μεγαλύτερο βαθμό οδηγεί σε αποτριβές των δοντιών και πόνους στην κροταφογναθική άρθρωση και ημικρανίες.

Από αισθητικής άποψης τα στραβά δόντια μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου και την αυτοπεποίθηση του. Με τη διόρθωση αυτού του προβλήματος μέσω της ορθοδοντικής μπορεί να αλλάξει δραματικά η εικόνα του προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Οι επιλογές ενός ενήλικα είναι αρκετές και οι εναλλακτικές ως προς την θεραπεία. Τα κεραμικά σιδεράκια με χρώμα που προσομοιάζει το χρώμα των δοντιών και είναι ελάχιστα ορατά. Εναλλακτικά τα γλωσσικά σιδεράκια που τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και έτσι εξωτερικά είναι αόρατα. Τέλος στις μη ορατές μεθόδους συγκαταλέγονται και οι διαφανείς νάρθηκες, μια πολύ δημοφιλής μέθοδος. Οι νάρθηκες είναι αποσπώμενοι και τοποθετούνται από τον ασθενή και κάθε 2 βδομάδες τοποθετούνται καινούριοι νάρθηκες. Οι νάρθηκες μετακινούν τα δόντια σταδιακά στην επιθυμητή θέση.

Επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, προτού ληφθεί η απόφαση ο ορθοδοντικός συζητάει με τον ασθενή εκτενώς για όλες τις μεθόδους θεραπείας και απαντάει σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις που προκύπτουν. Καθένας μας είναι ξεχωριστός με διαφορετικές ανάγκες και εμείς στο ιατρείο μας το ξέρουμε αυτό!