Υπάρχει ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια; Ναι! Το σύστημα invisalign με τους αόρατους νάρθηκες!

Από τον καιρό που εφευρέθηκε η ορθοδοντική πολλά παιδιά, αλλά και πολλοί έφηβοι και ενήλικες κατακλύστηκαν από φόβο και στενοχώρια όταν άκουσαν ότι πρέπει να φορέσουν σιδεράκια, είτε κεραμικά είτε μεταλλικά. Έχει περάσει όμως πολύς καιρός από την πρώτη ορθοδοντική θεραπεία. Μετά τα κλασικά ασημένια σιδεράκια ήρθαν τα κεραμικά και τα γλωσσικά σιδεράκια. Τώρα είναι η σειρά του καινοτόμου συστήματος invisalign το οποίο χρησιμοποιεί διάφανους νάρθηκες.

Οι ειδικοί αυτοί νάρθηκες είναι πολύ αποτελεσματικοί, εξασφαλίζουν την ορθοδοντική μετακίνηση και προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα. Πλέον μπορούμε λοιπόν να αποκτήσουμε ίσια δόντια χωρίς τα brackets –τα γνωστά σε όλους μας σιδεράκια. Μέχρι πριν λίγο καιρό το σύστημα invisalign εφαρμοζόταν στους ενήλικους αποκλειστικά. Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν και τα invisalign teens που είναι ειδικά για εφήβους και σε μερικές περιπτώσεις εφαρμόζονται και σε παιδιά.

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα τους;
Κανείς δεν θα είναι σε θέση να καταλάβει ότι ο ασθενής φοράει σιδεράκια και ότι κάνει ορθοδοντική θεραπεία!
Δε φαίνονται και δεν ενοχλούν σχεδόν καθόλου, βοηθώντας τον ασθενή να απολαύσει την ομιλία του όπως και πριν. Εφαρμόζουν απόλυτα στα δόντια και δεν πληγώνουν τα ούλα, τα μάγουλα ή τα χείλη του ασθενούς. Οι νάρθηκες πρέπει να φοριούνται 22-23 ώρες τη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της μέρας μπορούν και αφαιρούνται, όπως κατά τη διάρκεια του φαγητού ή για την υγιεινή των δοντιών (το βούρτσισμα και τη χρήση του οδοντικού νήματος). Σε αντίθεση με τα κλασικά σιδεράκια που φοριούνται μόνιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ορθοδοντική θεραπείας. Ειδικά για τα παιδιά, τα οποία δε σπαταλούν πολύ χρόνο στην υγιεινή των δοντιών τους, είναι εξαιρετικά χρήσιμα αφού αφαιρούνται και κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

Η συντήρηση και ο καθαρισμός των διάφανων ναρθήκων είναι εξαιρετικά απλή, κυρίως επειδή αυτές μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, κάθε φορά που χρειάζεται. Ξεπλένονται με κρύο νερό ώστε να φύγουν η πλάκα και τα βακτήρια και μερικές φορές χρησιμοποιείται λίγη οδοντόπαστα για το βούρτσισμα αυτών. Όσον αφορά στο κόστος του συστήματος Invisalign, κυμαίνεται περίπου στο ίδιο κόστος με τα κλασικά μεταλλικά σιδεράκια, και σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο οικονομικά από τα γλωσσικά σιδεράκια. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ένα μέρος του κόστους καλύπτεται από τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία όπως ακριβώς γίνεται και με τα κλασικά σιδεράκια.

Γενικές πληροφορίες.
-Χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το 1998
-Έχουν μπει στο πρόγραμμα της ορθοδοντικής σε πάνω από 100 πανεπιστήμια
-Μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο το σύστημα invisalign έχει θεραπεύσει τις ατέλειες των δοντιών και του χαμόγελου σε πάνω από 1.500.000 ασθενείς.

Ποια περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Σύμφωνα με διάφορες στατιστικές και μελέτες περιπτώσεων, έχει βρεθεί ότι το Invisalign αποτελεί μία πολύ καλή και εξίσου αποτελεσματική επιλογή με τα μεταλλικά σιδεράκια, προσφέροντάς μας όμως και την αισθητικότητα που στις μέρες μας χρειαζόμαστε. Τα περισσότερα από τα ορθοδοντικά προβλήματα που απαιτούν “ίσιωμα” δοντιών, μπορεί να επιλυθούν με Invisalign. Δε δύναται να διορθώσει μόνον ακραία ορθοδοντικά περιστατικά.

Η διαδικασία;
Ο πιστοποιημένος invisalign οδοντίατρος ή ορθοδοντικός λαμβάνει από τον ασθενή, συγκεκριμένα αποτυπώματα, φωτογραφίες και ακτινογραφίες τα οποία στέλνονται στην Αμερική όπου οι ειδικοί τεχνίτες της invisalign σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος οδοντιάτρου κατασκευάζουν τους νάρθηκες τόσο για την άνω όσο και για την κάτω γνάθο. Το σετ των ναρθήκων αλλάζει ανά 2 βδομάδες και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 24 μήνες ανάλογα με το μέγεθος της μετακίνησης των δοντιών που χρειάζεται κάθε περίπτωση.

Συνοψίζοντας, η “αόρατη” ορθοδοντική είναι εδώ για απαιτητικούς ασθενείς, έφηβους και ενήλικες, για να διορθώσει τις ατέλειες του χαμόγελου αλλά και της σύγκλισης των δοντιών. Και το σημαντικότερο με το Invisalign είναι ότι γνωρίζετε το τελικό αποτέλεσμα πριν καν ξεκινήσετε τη θεραπεία!

Πηγή : inewsgr.com