Oρθοδοντική θεραπεία παιδιών: Είδη ορθοδοντικών μηχανισμών

Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται αποκλειστικά με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ανωμαλιών της σύγκλεισης των δοντιών, με στόχο την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος και της αισθητικής του προσώπου. Είναι η πρώτη ειδικότητα της οδοντιατρικής που έκανε την εμφάνιση της στις αρχές του 20ου αιώνα.

Από τότε μέχρι σήμερα εξελίσσεται και βελτιώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών και τις εξελίξεις στα υλικά και την τεχνολογία. Για την απόκτηση της ειδικότητας της ορθοδοντικής απαιτούνται επιπλέον γνώσεις, οι οποίες αποκτούνται μετά το πτυχίο της Οδοντιατρικής Σχολής σε ολοκληρωμένα μεταπτυχιακά προγράμματα τουλάχιστον τριών χρόνων. Τον τίτλο του ορθοδοντικού φέρουν όσοι έχουν πιστοποίηση του Οδοντιατρικού Συμβουλίου Κύπρου.

Πότε είναι απαραίτητη η ορθοδοντική θεραπεία;

H πρώτη ορθοδοντική εξέταση πρέπει να γίνεται όχι αργότερα από την ηλικία των 7. Η ορθοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις με οδοντικές, σκελετικές και λειτουργικές ανωμαλίες του στόματος. Ο ορθοδοντικός για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά θα πρέπει να διευθετήσει τα δόντια και τις γνάθους σε αρμονικές θέσεις ώστε να επιτύχει ένα ή περισσότερους από τους πιο κάτω στόχους:

Βελτίωση της ικανότητας της μάσησης
Βελτίωση της ικανότητας για σωστή ομιλία
Βελτίωση των συνθηκών για σωστή στοματική υγιεινή
Βελτίωση της αισθητικής του προσώπου και ιδιαίτερα του χαμόγελου
Πρόληψη σοβαρότερων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους ασθενείς.
Απόδοση μιας σωστής σχέσης δοντιών που οδηγεί σε μια ιδεώδη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος. Αυτό συνεπάγεται πολύ λιγότερα οδοντιατρικά προβλήματα για το υπόλοιπο της ζωής του ατόμου.
Τύποι προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ορθοδοντικός

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι προβλημάτων με το γενικό όρο ανωμαλίες σύγκλεισης:

Πρώτος τύπος: Οδοντικά προβλήματα

Ανωμαλίες θέσης, μεγέθους και αριθμού των δοντιών (στραβά δόντια, συνωστισμένα δόντια, δόντια με λάθος θέση ανατολής, δόντια με διαστήματα μεταξύ τους. Συνήθως τα προβλήματα αυτά δε φαίνονται όταν το στόμα είναι κλειστό.

Δεύτερος τύπος: Σκελετικά προβλήματα

Σκελετικές δυσαρμονίες των γνάθων. H πάνω ή η κάτω γνάθος δεν εναρμονίζονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανωμαλιών σύγκλεισης και την κακή αισθητική του προσώπου.

Τρίτος τύπος: Συνδυασμός Οδοντικών και Σκελετικών προβλημάτων

Προβλήματα σύγκλεισης των οδοντικών τόξων (όταν ένα ή περισσότερα δόντια δεν «δαγκώνουν» σωστά).

Ποιες είναι οι αιτίες ορθοδοντικών προβλημάτων;

Οι παράγοντες δημιουργίας ορθοδοντικών προβλημάτων είναι πολλοί με κυριότερους την κληρονομικότητα και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μια κληρονομική αιτία είναι όταν ένα παιδί κληρονομήσει μικρές γνάθους από τον ένα γονιό και μεγάλα δόντια από τον άλλο γονιό με αποτέλεσμα να έχει συνωστισμένα (στραβά) δόντια.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρούνται, ο θηλασμός του δακτύλου, το δάγκωμα των νυχιών ή ξένων αντικειμένων και η στοματική αναπνοή. Αυτά επηρεάζουν αρνητικά τις θέσεις και τις σχέσεις των δοντιών καθώς και την αισθητική του προσώπου.
Άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αναγκαιότητα ορθοδοντικής θεραπείας είναι η πρόωρη απώλεια των νεογιλών (παιδικών) δοντιών. Λόγω της μετακίνησης των παρακείμενων δοντιών προς τον χώρο του πρόωρα απολεσθέντος παιδικού δοντιού “χάνεται” ο χώρος ανατολής του αντίστοιχου μόνιμου δοντιού με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός δοντιών και άλλα παρόμοια προβλήματα.

Θεραπεία σε μικρές ηλικίες

Θεραπεία σε μικρές ηλικίες μπορεί να ξεκινήσει σε συγκεκριμένους τύπους οδοντικών ή σκελετικών προβλημάτων. Αυτή η θεραπεία, συνήθως αρχίζει όταν εμφανιστούν τα άνω τέσσερα μόνιμα μπροστινά δόντια, (ηλικίες 7-9 χρονών) και είναι αναγκαία όταν:

Tα πάνω μπροστινά δόντια προεξέχουν
Τα κάτω μπροστινά δόντια προεξέχουν
Τα πάνω & κάτω μπροστινά δόντια είναι συνωστισμένα
Η άνω ή η κάτω γνάθος είναι πολύ στενές
Τα πίσω δόντια δεν έχουν σωστή σύγκλειση (σταυροειδής σύγκλειση)

Σε περιπτώσεις σταυροειδούς σύγκλεισης η θεραπεία μπορεί να αρχίσει και πριν την ανατολή των μονίμων δοντιών. Η προληπτική ορθοδοντική μπορεί να εφαρμοστεί στη φάση της νεογιλής οδοντοφυίας πριν την ηλικία των έξι ετών και αντιμετωπίζει προβλήματα όπως πρόωρες απώλειες παιδικών δοντιών, παρατεταμένο θηλασμό του δακτύλου και προώθηση της γλώσσας.

Πηγή : sigmalive.com