Ροχαλητό και Ορθοδοντική! Πως συνδέονται;

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο μπορεί να είναι το αίτιο του ροχαλητού του συντρόφου σας ή εσάς του ιδίου και δε βρήκατε απάντηση;

Ο ύπνος είναι μια από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική αλλά και στην ψυχική ισορροπία του ανθρώπου καθώς επίσης και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Οπότε οποιαδήποτε διαταραχή του ύπνου επηρεάζει την καθημερινότητα μας σε μεγάλο βαθμό δυσμενώς. Το ροχαλητό συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα όπως: αίσθημα κόπωσης μετά τον ύπνο, διακοπές της αναπνοής κατά τον ύπνο (παρατηρούμενες από την/τον σύντροφο), στεγνό στόμα το πρωί, πρωινοί πονοκέφαλοι, έντονο αίσθημα δύσπνοιας ή «πνιξίματος» και αυπνία. Τα αίτια του ροχαλητού μπορεί να είναι ανατομικά (υπερτροφία σταφυλής, διόγκωση αμυγδαλών, μακρογλωσσία, οπισθογναθία, μικρογναθία), παχυσαρκία, αλκοόλ, ηλικία, γενετική προδιάθεση.

Το ροχαλητό συνοδευόμενο από το σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου αφορά και τον παιδικό πληθυσμό. Το σύνδρομο στα παιδιά χαρακτηρίζεται από κάποιες ιδιαιτερότητες δε σχέση με τους ενήλικες.

Πως συνδέεται λοιπόν η Ορθοδοντική με το ροχαλητό; Όταν το αίτιο του ροχαλητού βρίσκεται στην οπίσθια θέση της κάτω γνάθου τότε η λύση βρίσκεται στην Ορθοδοντική και το ροχαλητό θεραπεύεται με έναν απλό νάρθηκα που τον φοράει ο ασθενής στο στόμα του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κάτω γνάθος σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι στη φυσιολογική της θέση αλλά σε πιο πίσω θέση με αποτέλεσμα ο διαθέσιμος χώρος για την επίτευξη της αναπνοής να ελαχιστοποιείται και στην προσπάθεια να πάρει κάποιος αναπνοή, να προκαλείται ο συνήθης θόρυβος του ροχαλητού.

Μια συσκευή λοιπόν που επανατοποθετεί την κάτω γνάθο στη σωστή θέση θα μπορούσε σε αυτές τις περιπτώσεις να βοηθήσει τη νυχτερινή άπνοια. Όταν λοιπόν γίνει διάγνωση του ροχαλητού που δεν οφείλεται σε άλλα αίτια π.χ απόφραξη ρινικής οδού αλλά το αίτιο βρίσκεται στο στόμα μας, τότε ο νάρθηκας αυτός είναι η θεραπεία επιλογής.