Άρθρο στις Θεσσαλικές Επιλογές : Η ορθοδοντική του σήμερα

Προληπτική Θεραπεία σε μικρή ηλικία: Η σύγχρονη αντίληψη είναι ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας. Τα παιδιά επισκέπτονται τον ορθοδοντικό προληπτικά στη ηλικία των 6-7 ετών ώστε να ελέγχθει αν θα χρειαστεί ορθοδοντική θεραπεία και αν ναι, να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Οι περιπτώσεις όπου η ορθοδοντική θα χρειαστεί να εφαρμοστεί από αυτήν τη μικρή ηλικία είναι όταν έχουμε παρατεταμένο θηλασμό του δακτύλου ή της πιπίλας, όταν έχουν χαθεί πρόωρα κάποια παιδικά δόντια ή σε περιπτώσεις με εμφανή προβλήματα στα δόντια και σε όλο το πρόσωπο από αυτήν την ηλικία.

Καινούριες μέθοδοι: Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί εξελίχθηκαν τα τελευταία χρόνια και διαφέρουν σε πολλά σημεία από τους παλαιότερους. Είναι μικρότεροι, καλαίσθητοι και έχουν μνήμη για τις μετακινήσεις των δοντιών.

Ανώδυνη Ορθοδοντική: Τα εξελιγμένα σύρματα τιτανίου ασκούν πιο ήπιες και ανώδυνες ορθοδοντικές δυνάμεις. Οι νέοι αυτόδετοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί συγκρατούν το τόξο χωρίς επιπλέον προσδέσεις μειώνοντας την τριβή. Επίσης οι εξαγωγές δοντιών αποφεύγονται και η ορθοδοντική γίνεται χωρίς τη θυσία υγιών μονίμων δοντιών.

Ορθοδοντική ενηλίκων: Τα σιδεράκια που απευθύνονται σε ενήλικες «κρύφτηκαν» και έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, γλωσσική τεχνική, και να μη φαίνονται. Τα κλασσικά μεταλλικά σιδεράκια αντικαταστάθηκαν από κεραμικά σιδεράκια που προσομοιάζουν στο χρώμα του δοντιού. Τέλος η νέα εξέλιξη της Ορθοδοντικής είναι μια τεχνική όπου τα δόντια ισιώνουν με μία σειρά από διαφανή προκατασκευασμένα πλαστικά ναρθηκάκια. Με τον τρόπο αυτό οι ενήλικες σήμερα αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών του ορθοδοντικού ιατρείου.

Τεχνολογία και Ορθοδοντική: Η πληροφορική έχει συμβάλει ενεργά στη σύγχρονη ορθοδοντική. Ο ασθενής πλέον μπορεί να δει το αποτέλεσμα μιας θεραπείας με τη βοήθεια ηλεκτρονικών προγραμμάτων πριν ακόμη αυτή γίνει. Τέλος η μελέτη του κάθε περιστατικού, που περιλαμβάνει την εξέταση των εκμαγείων και των ακτινογραφιών γίνεται μέσω υπολογιστή, ώστε να είναι ακριβέστερη και ταχύτερη.