Τέλος στα αντιαισθητικά εξωστοματικά μηχανήματα στην ορθοδοντική παιδιών!

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα εξωστοματικά μηχανήματα είναι ένας ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας για να ξεκινήσει κάποιος μια ορθοδοντική θεραπεία. Η εικόνα ενός παιδιού με ένα ογκώδες μηχάνημα που πιάνει μεγάλο μέρος του προσώπου του είναι και για τον γονέα αλλά και για το παιδί ελκυστική. Τα εξωστοματικά μηχανήματα και οι μάσκες προσώπου έχουν αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα στην ορθοδοντική πράξη και θεωρούνται αξιόπιστα ορθοδοντικά μηχανήματα.

Πολλοί γονείς όμως και παιδιά ρωτάνε συχνά: “Είναι τα εξωστοματικά μηχανήματα, που το παιδί πρέπει να φοράει 14-16 ώρες καθημερινά, μια μέθοδος που εξακολουθεί να είναι επίκαιρη ή υπάρχει κάποια εναλλακτική που προσφέρει ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα;” Το εξωστοματικό μηχάνημα Headgear π.χ που αποτελείται από ένα μεταλικό τόξο και ένα λάστιχο που προσαρμόζεται στον αυχένα, εφαρμόζεται όταν οι γομφίοι είναι επιθυμητό να μείνουν στη θέση τους κατά τη διάρκεια μιας ορθοδοντικής θεραπείας ή να μετακινηθούν άπω. Με αυτό το μηχάνημα ταυτόχρονα το οδοντικό τόξο μεγαλώνει και είναι δυνατή η στροφή των γομφίων την επιθυμητή κατεύθυνση. Το εξωστοματικό αυτό μηχάνημα χρησιμοποιεί ως στήριξη για τις ορθοδοντικές μετακινήσεις , τα οστά του κεφαλιού.

Εκτός όμως από το αισθητικό μειονέκτημα μίας τέτοιας συσκευής, που οδηγεί συχνά στη μη συνεργασία των παιδιών, μπορούν να προκληθούν εξαιτίας των μεγάλων δυνάμεων που ασκούνται σε αυτές τις περιοχές, πόνοι και αυχενικές μυικές συσπάσεις. Συχνά για αυτό το λόγο σε μια τέτοιου είδους θεραπεία χορηγούνται παυσίπονα. Αυτές οι ορθοδοντικές μετακινήσεις είναι πλέον εναλλακτικά πραγματοποιήσιμες με εξελιγμένες μεθόδους όπως το Beneslider, ένα ενδοστοματικό μηχάνημα που κάνει τις ίδιες μετακινήσεις με τα εξωστοματικά μηχανήματα χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες παρόμοιες με τα εξωστοματικά μηχανήματα.

Με αυτά τα σύγχρονα ενδοστοματικά μηχανήματα επίσης αποφεύγονται οι εξαγωγές μονίμων υγιών δοντιών και η ορθοδοντική θεραπεία εξελίσσεται σε μια θεραπεία χωρίς ανεπιθύμητα σχόλια από τον περίγυρω σας. Υγιή δόντια χωρίς συμβιβασμούς στην αισθητική και στην υγεία του υπόλοιπου σώματος μας!