Υπηρεσίες

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΜΑΣΕΛΑΚΙΑ

Τα λειτουργικά μασελάκια ενεργοποιούν και εκμεταλλεύονται τις δυνάμεις αύξησης του οργανισμού προς όφελος των δοντιών. Με τα λειτουργικά μασελάκια δε γίνεται κάποια ενεργή μετακίνηση δοντιών αλλά αξιοποιούνται και οι μύες που λειτουργούν κατά τη μάσηση, την κατάποση και την ομιλία και μετακινούνται τα δόντια και οι γνάθοι προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Έτσι η ορθοδοντική μετακίνηση γίνεται με τον πιο ήπιο τρόπο χωρίς αντιαισθητικά εξωτερικά μηχανήματα και πόνο.

Με τα λειτουργικά μηχανήματα μπορούν επίσης να διορθωθούν βλαβερές στοματικές συνήθειες όπως ο θηλασμός του δακτύλουμε τις επακόλουθες βλαβερές συνέπειες τους.

Με αυτά τα μασελάκια συντονίζεται η σωστή και ισορροπημένη λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, των περιστοματικών μυών,των δοντιών και της σπονδυλικής στήλης. Έτσι εκτός από τα ορατά οφέλη στα δόντια στο παιδί σας θα παρατηρηθεί μια θετική εξέλιξη στη στάση του σώματος του και στην πιθανή δυσχερή του αναπνοή.

Συχνά μετά την προληπτική θεραπεία με λειτουργικά μηχανήματα κρίνεται απαραίτητη και η θεραπεία με σιδεράκια. Με τη βοήθεια των λειτουργικών μηχανημάτων οδηγείται η κάτω γνάθος και η γλώσσα στη σωστή θέση και έτσι έχουμε πρόληψη της απόφραξης της αεραγωγού οδού κατά τον ύπνο και κατά συνέπεια πρόληψη του ροχαλητού.

Κάθε λειτουργικό μηχάνημα κατασκευάζεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του αφού η θεραπεία είναι στοχευμένη.

 

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΑΣΕΛΑΚΙΑ

Η σημασία της πρόληψης έχει διαπιστωθεί σε όλο το φάσμα της ιατρικής και από αυτό το φάσμα δε θα μπορούσε να λείπει και η ορθοδοντική. Από μικρή ηλικία πριν ένα παιδί αποκτήσει όλα τα μόνιμα δόντια στο στόμα του, μπορούμε να διαγνώσουμε αν θα αποκτήσει μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις που παρότι διαπιστώνεται από νωρίς το πρόβλημα, η θεραπεία αναβάλλεται για μελλοντικό χρόνο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η θεραπεία κρίνεται απαραίτητη μόλις διαπιστωθεί το πρόβλημα σε μικρή ηλικία. Στόχος της προληπτικής θεραπείας είναι:

  1. μη εγκατάσταση ενός απλού οδοντικού προβλήματος σε σκελετικό
  2. διόρθωση του προβλήματος χωρίς να τοποθετηθούν σιδεράκια μεταγενέστερα
  3. ελαχιστοποίηση του χρόνου που θα φορεθούν τα σιδεράκια αν κριθεί απαραίτητο μεταγενέστερα
  4. προληπτική διόρθωση προβλημάτων ομιλίας που οφείλονται σε λανθασμένη θέση των δοντιών
  5. αποφυγή εξαγωγών μονίμων υγιών δοντιών εξαιτίας της μη έγκαιρης θεραπείας.
    Δεν αρκεί μόνο η σωστή διάγνωση αλλά και η έγκαιρη και κατάλληλη χρονικά θεραπεία ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και στο αποτέλεσμα της θεραπείας.

 

MINI ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ

Τα mini σιδεράκια είναι έως 30% μικρότερα από τα συνηθισμένα σιδεράκια. Έτσι φαίνονται πολύ λιγότερο, είναι πιο εύκολο να εξοικειωθείς με αυτά στη μάσηση και δεν κατακρατούν σε μεγάλο βαθμό μικροβιακή πλάκα, αφού εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους είναι πιο εύκολα στο βούρτσισμα.

 

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ

Ένα από τα πιο σύγχρονα χρησιμοποιούμενα υλικά στην Ορθοδοντική και εδώ και χρόνια στην Οδοντιατρική είναι τα κεραμικά σιδεράκια (από πορσελάνη). Το χρώμα από τα κεραμικά σιδεράκια μιμούνται σε μεγάλο βαθμό το χρώμα του φυσικού δοντιού για αυτό είναι υψηλής αισθητικής και ελάχιστα ορατά. Έτσι ένας συνδυασμός από ανθεκτικότητα,λειτουργικότητα και αισθητική είναι εφικτός.

Τα σύγχρονα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα κεραμικά σιδεράκια δεν επιτρέπουν καμία απορρόφηση χρωστικών, για αυτό τα σιδεράκια με την πάροδο του χρόνου παραμένουν όπως στο πρώτο ραντεβού που κολλήθηκαν και δεν κιτρινίζουν και αλλάζουν χρώμα.

 

ΑΥΤΟΔΕΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ (self-ligating brackets)

Αυτόδετα σημαίνει, όπως λέει και η ετυμολογία της λέξης, ότι το εκάστοτε σύρμα που περνάει μέσα από τα σιδεράκια στερεώνεται με έναν συρόμενο μηχανισμό που είναι ενσωματωμένος στα σιδεράκια. Με αυτόν τον πρωτοποριακό μηχανισμό μετακινούνται τα δόντια στην επιθυμητή κατεύθυνση με ελάχιστη τριβή. Αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερος πόνος και λιγότερος χρόνος θεραπείας.

Οι σύγχρονες τάσεις στην Ορθοδοντική επιτάσσουν ήπιες ορθοδοντικές μετακινήσεις με ελάχιστο πόνο, χωρίς εξαγωγές μονίμων δοντιών και στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Όλα αυτά είναι δυνατά με τα αυτόδετα σιδεράκια. Τα αυτόδετα σιδεράκια είναι έως και 3 φορές μικρότερα από τα κοινά σιδεράκια.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να κριθούν απαραίτητες κάποιες επιπλέον μέθοδοι π.χ. επιπλέον διαγνωστικά μέσα ή προληπτικές θεραπείες, που διευκολύνουν και συντελούν στο να τελειοποιηθεί μια ορθοδοντική θεραπεία.

 

ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

Η πάθηση ή σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ- temporomandibular disorder) είναι η αιτία πολλών συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους που πολλές φορές είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η αιτία τους. Τα κύρια συμπτώματα είναι οι πονοκέφαλοι, εντοπισμένος πόνος στην κροταφογναθική άρθρωση, πόνος στην περιοχή του αυτιού και τρίξιμο δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου ή σε καταστάσεις stress. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η αιτία βρίσκεται μέσα στο στόμα μας!

Ο στόχος λοιπόν της εξέτασης της κροταφογναθικής άρθρωσης είναι να διερευνηθούν οι παράγοντες που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα και αν συνδέονται με αυτές τις ενοχλήσεις και να διορθωθούν. Όταν λοιπόν διαπιστωθεί ότι οι ενοχλήσεις συνδέονται με την περιοχή του προσώπου, τότε πρέπει να γίνει λειτουργική ανάλυση των δοντιών, των γνάθων, των μυών και της άρθρωσης που περιλαμβάνονται στην περιοχή του προσώπου.
Αφού γίνει η κλινική εξέταση, λαμβάνονται αποτυπώματα της άνω και κάτω γνάθου και δημιουργούνται τα εκμαγεία των γνάθων αντίστοιχα. Γίνεται ακριβής μέτρηση της θέσης της άρθρωσης κατά το άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος και με ένα ειδικό μηχάνημα μετά έχοντας όλα τα απαραίτητα διαγνωστικά μέσα γίνεται ψηφιακή μελέτη της θέσης των δοντιών και πως αυτή επιδρά σε όλο μας το σύστημα.

Έχοντας αυτό ως οδηγό γίνονται οι απαραίτητες μετακινήσεις στο στόμα που θα οδηγήσουν σε ανακούφιση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων. Η θεραπεία των παθήσεων του κροταφογναθικού συστήματος απαιτεί τη συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στο ιατρείο μας αυτή η εξέταση γίνεται σε ενήλικες που πάσχουν από χρόνιες ενοχλήσεις στην προσωπική περιοχή και προληπτικά σε παιδιά που δείχνουν ενδείξεις ότι μπορεί να παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα στο μέλλον γιατί η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία.

 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Όταν τελειώσει η ενεργή φάση της ορθοδοντικής θεραπείας και αφαιρεθούν από το στόμα οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, τότε τα δόντια και το χαμόγελο είναι τέλειο. Τι συμβαίνει όμως μετά από χρόνια; Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι τα δόντια έχουν την τάση να μετακινηθούν στην αρχική τους θέση, για αυτό και παρατηρούνται υποτροπές μετά την ορθοδοντική θεραπεία. Αυτό που επίσης ισχύει είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η οδοντική μετακίνηση, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος υποτροπής.

Επειδή εμείς στο ιατρείο μας θέλουμε να προσφέρουμε μακροχρόνια συντήρηση του αποτελέσματος, στο τέλος της θεραπείας τοποθετούμε έναν συγκρατητήρα γλωσσικά. Αυτό το πολύ λεπτό συρματάκι μπαίνει στην πίσω πλευρά των δοντιών για κάποιο διάστημα και εξασφαλίζει τη διατήρηση της νέας θέσης των δοντιών.